Nok en ny art

Enoplognatha latimana

***

Den 21. juli håvet jeg en Enoplognatha latimana (fam. Theridiidae – kuleedderkopp) nær Bøelva i Bø kommune. Enoplognatha latimana har en dobbelgjenger i E. ovata og kan ha blitt oversett tidligere, tatt for å være nettopp sistnevnte. Det vil tiden som kommer vise. I så fall forventer jeg at det vil dukke opp flere funn av E. latimana.

At Enoplognatha latimana skulle dukke opp i innlandet først er også noe overraskende. Ifølge Sven Almquists bøker trives denne arten i gressvegetasjon på sanddyner/sandskråninger ved sjøen. Nå er det riktignok gammel havbunn der funnet ble gjort, med sand, silt og leire i grunnen, men lukten av hav skal man ha god fantasi for å kjenne.

Disse to Enoplognatha-artene ser som nevnt helt like ut, men likevel forskjellige. De varierer begge i farger, fra rød og lys som denne, til gul og sort, og også kremgul-hvit. Tror også de kan ha grønnskjær i bakkroppfargen. Hannen til E. latimana kan bli inntil 5 mm lang + bein, hunnen drøyt 6,5 mm.

***

6 responses to this post.

 1. Posted by Liv Anita on 14.09.11 at 2:30 pm

  Ble overrasket av en som denne/en som ligner denne i dag! Aldri sett en sånn før. Eneste gangen jeg ikke har hyla og fått den lille kværka. Ble litt facinert av fargene på den.

  Svar

  • Hei Liv Anita.

   Ja disse er flotte å se på. Vet ikke om det er Enoplognatha latimana eller E. ovata du har funnet, men trolig sistnevnte. Ble overrasket over å finne E. latimana så langt inn i landet som Bø. Om den faktisk også er å finne vest for vannskillet finner vi nok ut etter hvert.

   Ha en fin aften sammen med edderkoppene 🙂

   Magne.

   Svar

 2. Posted by Liv Anita on 14.09.11 at 3:20 pm

  Hva er forskjellen på de to da?

  Svar

  • Godt spørsmål. Man ser ikke forskjell på dem før man studerer genitaliene. Måtte operere ut pussa til denne og rengjøre den i lactoglyserol før jeg kunne studere baksiden (vulvaen). Først da kunne arten bekreftes og dokumenteres som gyldig. Du finner bilder av begge artene her: https://crocea.wordpress.com/theridiidae/ . Som du vil se er det lite som skiller.

   Magne.

   Svar

 3. Posted by kjetil on 10.08.12 at 6:33 pm

  Hei Magne. Fant en slik en (tror jeg) idag – på Skjold litt sør for Bergen. Den sitter i lekehytten i hagen og har laget seg en eggsekk samt tatt livet av far? har tatt noen bilder dersom du er interessert. Mvh Kjetil

  Svar

  • Hei Kjetil

   Som nevnt er det to arter som er helt like, så uten bilder av genitalier kan de ikke skilles. Trolig er det Enoplognatha ovata som er den vanligste av de to. Interessant opplysning for arten at mor har tatt knekken på far.

   Mvh. Magne.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: