nok en ny art

Uloborus plumipes

***

 Den 29.11.2010 kom kona inn på kontoret med en liten edderkopp på hånden. Den hadde bare dukket opp der hun satt i sofaen og så på TV. Jeg trodde det var en vanlig art, trolig juvenil, så jeg puttet den rett i spritboksen. I kveld tok jeg en titt på funnet, og så viste det seg å være en ny art for Norge i familien Uloboridae; Uloborus plumipes.

Hvor edderkoppen egentlig hører hjemme er umulig å vite. Kanskje hører den hjemme her vi bor. Mer trolig har den fulgt med ved inn, eller vi har uvitende båret den med oss fra skogene rundt om i Bø kommune. Eller, om vi skal tro litteraturen, den kan ha blitt med kjøpeblomster inn. Et artig funn var det i alle fall. Almquist oppgir habitatet for arten å være drivhus og blomsterbutikker. Det er ingen stor edderkopp, og hunnen som blir størst er 4-5 mm. Hannen blir 2,5-3,0 mm.

***

Det er usikkert om denne arten hører hjemme i norsk natur. Inntil man evt. også finner arten utendørs og kan konstatere at den reproduserer og tåler vårt uteklima, vil den trolig ikke bli registrert som norsk art.

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Posted by Stein Andersen on 29.04.11 at 6:39 am

  Der er’n jo!! Fant to stykker av denne i Vestby, Akershus, lørdag den 9. april i år. Hvor i Vestby fant jeg dem? Jo, i hageavdelingen hos Bauhaus. Folk lurte nok fælt da jeg plutselig spurtet ut i bilen og kom tilbake med et dramsglass med sprit.

  Svar

  • Hei Stein!

   Artig edderkopp. Den er visst blitt funnet mange ganger, men den synes ikke å kunne etablere seg i norsk natur. Vi får bare fortsette å ønske den velkommen som gjest 🙂

   Magne.

   Svar

 2. Posted by Kjell Magne Olsen on 06.01.12 at 11:00 am

  Arten ble publisert som ny for Norge allerede i 2003: Åkra K. og Olsen K.M. 2003. Two introduced species of spiders (Araneae) new to Norway and the first record of Uloborus plumipes Lucas (Uloboridae) from the Faroes. – Norwegian Journal of Entomology 50 (2): 104.

  Vennlig hilsen Kjell Magne

  Svar

  • Hei Kjell Magne!

   Som det fremgår av kommentarene over er det gjort relativt mange funn av arten, men den synes ikke å kunne tilpasse seg norsk natur. Sammen med en håndfull andre arter som tilfeldig dukker opp og forsvinner igjen, er denne nå ført opp i «grønn kateori» i den norske sjekklista. Trolig er det flere arter som skal legges til den kategorien.

   Takk for kommentar og godt nytt år 🙂

   Mvh. Magne.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: