ny edderkoppart

Ero cambridgei

***

Dagen i går, onsdag 8. september, skjedde det igjen. På en snartur med håven rett over grensen til nabokommunen i øst, Sauherad kommune, havnet en ny art for Norge i fangsten. En liten og vakker edderkopp i familien Kannibaledderkopper (Mimetidae) som heter Ero cambridgei. Hannen blir inntil 3,0 mm lang, hunnen 4,0 mm. Edderkoppen er palearktisk og godt utbredt i Storbritannia og Nord-Europa ifølge M. J. Roberts. Edderkoppens tilstedeværelse har lenge vært kjent i Sverige, men det er først nå den er å finne også på den norske artslista.

Ero cambridgei trives på fuktige biotoper, som myrer og sumper, men beveger seg i ulike habitat, både i lav vegetasjon, busker og trær. Som sin nære slektning, Ero furcata, den andre av våre to arter i familien Mimetidae, jakter den etter bakholdsangrep-metoden. Kannibaledderkoppene sitter gjerne og lurer ved andres spinn. Og de jakter og spiser kun andre edderkopper. For å uskadeliggjøre byttet biter de beina av offeret. Begge Ero-artene kan finnes i nevnte habitat.

Biotopen for funnstedet er 90% ødelagt av fyllmasse. Dette fuktige arealet nær Bøelva, med områder som delvis ligger under vann og danner sump, er regulert til næringspark. Nå finnes flere lignende biotoper langs Bøelva, og sannsynligheten for at Ero cambridgei også finnes der er absolutt tilstede. Man må krysse fingrene for at denne og andre arter vil trives i området også i tiden som kommer. Hvor lenge Ero cambridgei har vært her, vet ingen. Sannsynligvis har den kommet østfra, og det innebærer at den nok også finnes andre steder i Norge, i hvert fall sørøst i landet.

Oppdatering 14. september:

Undersøkelser ved Evju, ca 2 km øst-nordøst, i et område med tjern og sump, ga fire nye funn. Denne gang kun hanner. Begge disse våtmarksområdene har tidligere blitt sjekket av Siste Sjanse, senere Biofokus, ved Kjell Magne Olsen, men uten at Ero cambridgei (Sortmasket kannibaledderkopp) ble oppdaget. En honnør til Sauherad kommune v/Miljøvernrådgiver Øyvind Dahle  for å ha iverksatt kartleggingstiltak i forkant av naturinngrep.

Reklamer

2 responses to this post.

 1. Posted by Glenn on 10.09.10 at 1:51 pm

  Det er bare å gratulere igjen! 🙂

  Tror ikke dette er noen hyppig forekommende art her i landet, siden vi ikke har funnet den tidligere. Har håvet i lignende habitater mange ganger, og ikke sett snurten av den.

  Funnstedet i illustrasjonen ser rimelig presset ut! 😉

  Mvh Glenn.

  Svar

  • @Glenn

   Takk!
   Skal forsøke lignende biotoper for å se om jeg kan finne flere. Er usikker på om hele området skal fylles ned. Det har en tendens til å gå den veien når de først har begynt å ta for seg.

   Magne.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: