artslister

Nå er den norske artslista oppdatert etter The World Spider Catalog (by Norman I. Platnick). Ifølge konservator Kjetil Åkra kan det komme en liten håndfull arter i tillegg, og disse vil bli lagt inn i listene så snart de er bekreftet. Per dato 20.12.2009 inneholder listene 565 arter. Noen har blitt fjernet fra listen og 4 nye funn som er gjort denne sommeren er kommet til. Mange arter har blitt flyttet til andre/nye slekter – særlig innen familien Theridiidae – , og noen arter har også fått små navneendringer.

Årets nye arter:

 • Xysticus luctator,  Thomisidae – (Glenn H. Morka)
 • Aphileta misera, Linyphiidae – (Harald Løvbrekke) 
 • Sibianor larae, Salticidae – (A. Fjeldberg)
 • Phaeocedus braccatus, Gnaphosidae – (Magne Farlund/Emilie Farlund Tinholt)

Annet:

 • Lycocidae: Pardosa purbeckensis er lagt inn som underart til Pardosa agrestis; Pardosa a. purbeckensis. Endringen ligger inne på The World Spider Catalog, men er så langt ikke endelig bekreftet av Platnick.
 • Gnaphosidae: Artene Drassodes cupreus og D. lapidosus står oppført som to arter, slik det har vært tidligere, men diskusjonen går høyt internasjonalt om hvorvidt disse skal slås sammen til 1 art. Man har ikke klare karakteristika for å kunne skille artene fra hverandre, og epigynets og vulvaens utseende viser «store» variasjoner.
 • Theridiidae: Theridion melanurum er (midlertidig) fjernet fra den norske artslista grunnet usikkerhet rundt forveksling med Theridion mystaceum. Ellers kan det nevnes at den tidligere Theridion sisyphium har blitt flyttet til annen slekt og også endret litt på artsnavn; Phylloneta sisyphia.

 

Om noen skulle oppdage feil ved listene, setter jeg pris på å bli gjort oppmerksom på det. På forhånd takk!

2 responses to this post.

 1. Et fantastisk arbeid!
  Det er ikke småtteri av en jobb du har hatt med denne oppdateringen, hehe…
  Å holde tritt med disse artslistene er heftige greier. Så fort man har lært seg et latinsk navn, så byttes det om på dem igjen. Håper de holder seg en stund fremover nå.

  Ser det er en «ukjent» en oppi der…
  Sibianor larae ble funnet ved Lågen i Larvik, av A. Fjeldberg.

  Takker! 🙂

  Svar

  • Man blir litt mør i knotten av alle disse latinske navnene. Ikke klarer man helt å lese noen av dem heller. Men man staver seg frem. Var egentlig fornøyd med at vi ikke har flere arter enn vi har når jobben skulle gjøres – selv om det er stas å finne nye kryp 🙂

   Med alle timene det tar å sjekke hver art, må jeg nok satse på kun én stor oppdatering (i desember) hvert år. Det går egentlig raskt unna etterhvert som man blir drillet i å bruke verdenskatalogen. Får håpe mange vil få nytte av arbeidet. Her er det bare å klippe og lime etter behov.

   Takk for navn på ukjent oppdager. Greit å få det på plass 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: