Almquists bøker

Om Sven Almquists bøker Swedish Araneae.

Alle som har gjort naturinteressen til hobby eller jobb, enten det handler om blomster, insekt, dyr eller annet, vet hvor viktig det er å skaffe seg gode oppslagsbøker. For de som har valgt å fokusere på edderkopper, kan jeg trygt anbefale Sven Almquists bøker; Swedish Araneae, part 1 – families Atypidae to Hahniidae (2005), og part 2 – families Dictynidae to Salticidae (2006). Bøkene viser ikke fotografier av edderkopper, men gode  illustrasjoner og nøkler til hjelp under artsidentifisering.

Sven Almquist jobbet som lærer i mange år før han pensjonerte seg fra stillingen i 1983. De siste 24 år av sitt liv brukte han på å samle inn materiale, tegne (2.700 illustrasjoner) og skrive bøkene om Sveriges 725 edderkopparter. Et kjempearbeid både til nytte nasjonalt og internasjonalt, og til glede for de mange edderkoppinteresserte.

Dessverre gikk Almquist bort før han fikk fullført sitt verk ved en part 3 – family Linyphiidae, som skulle kommet ut i 2007. Dmitri Viktorovich Logunov, PhD (The Manchester Museum), skriver i en personlig mail at han har tatt initiativ overfor utgiveren ved å foreslå Dr. Tanasevitch (fra Moskva) til å fullføre Almquists verk, men per i dag vet han ikke hva som vil skje. Dmitri V. Logunov har også anmerket noen få korreksjoner til Almquists 2 bøker.

Bakgrunnsstoff til denne bloggposten er hentet her, hvor du også vil finne et avsnitt om de få kritiske kommentarer som er gitt. Bøkene kan bestilles her.

***

Endringer og rettelser i Sven Almquists to bøker

 Swedish Araneae, part 1 – families Atypidae to Hahniidae (2005):

Side 50: Achaearanea lunata = Parasteatoda lunata

Side 51: Achaearanea ohlerti = Ohlertidion ohlerti

Side 55: Achaearanea tepidariorum = Parasteatoda tepidariorum

Side 99: Theridion impressum = Phylloneta impressa

Side 103: Theridion sisyphium = Phylloneta sisyphia

Side 105: Theridion tinctum = Platnickina tincta

Side 148: Araniella alpica = Araniella inconspicua

Side 153: Araniella inconspicua = Araniella alpica

Side 222: Pardosa arenicola = synonym med Pardosa agricola

Side 241: Pirata hygrophilus = Piratula hygrophila

Side 241: Pirata insularis = Piratula insularis

 

Swedish Araneae, part 2 – families Dictynidae to Salticidae (2006):

Side 307: Arten Cryphoeca silvicola er flyttet fra fam. Dictynidae til Hahniidae.

Side 315: Dictyna schmidti er trolig Dictyna palmgreni. Illustrasjonene side 316 kan være Dictyna major. Les mer her: http://www.pensoft.net/journals/zookeys/issue/138/

Side 335: Agraecina striata = Liocranoeca striata

Side 344: Slekten Phrurolithus (P. Festivus og P. Minimus) er flyttet fra fam. Liocranidae til Corinnidae.

Side 351: Slekten Cheiracanthium er flyttet fra fam. Clubionidae til Miturgidae.

Side 533: Heliophanus camtschadalicus = Heliophanus dampfi

***

Følgende innvendinger/rettelser er påpekt av Dmitri V. Logunov, The Manchester Museum:

A few critical comments can be given here with regard, for instance, to the general distribution of some species: Arctella lapponica (p. 303) is not restricted to Scandinavia and Russia, as stated, but has a Holarctic range; Pistius truncatus (p. 495) is not a Palaearctic but a European species; Sitticus inexpectus (p. 564) is not restricted to Southern Sweden but is a Euro-Central Asian species; Sitticus ranieri (p. 566) is not a Palaearctic but a Holarctic species; etc. Besides that, the reference to Snazell & Jones (1993) given on page 590 is incomplete, as it does not contain the title or reference to a journal.

Reklamer

8 responses to this post.

 1. Ja det var trist han ikke fikk fullført sitt verk, men du store.., Det står respekt av arbeidet han allerede har gjort! Tenk å bruke 24 år av sitt liv på noe sånt! 🙂

  Kan følge på med denne bokanbefalingen. Den er et «must» for dem som ønsker å lære mer om araknologi.

  Hadde jeg ikke hatt så mye å gjøre med andre prosjekter, skulle jeg ha tilbydd meg å illustrere til den tredje og siste boka av Almquist. Håper iallefall den blir fullført av noen som evner å bringe «Almquist-ånden» videre.

  Artig at du fikk svar fra The Manchester Museums «Dmitri»!

  Nunz

  Svar

  • Om noen får oppdraget å fullføre verket, må det nødvendigvis skje etter samme lest som Almquist har brukt i de to første bøkene – slik jeg ser det. Inntil noen evt. blir gitt et slikt oppdrag, er det vel heller ingen som vet hvor mye som allerede er gjort til del 3 om Linyphiidae. I og med at utgivelse var planlagt i 2007, vil jeg tro arbeidet var godt i gang.

   Angående svar i hyggelig mail fra Logunov, var det artig – og ikke uventet. De som brenner for et emne er gjerne velvillig innstilt og bidrar med sin kunnskap. De beste vet de er gode, så de har ikke behov for å gjøre seg kostbare 🙂

   Svar

 2. Vise ord! 😉

  Svar

 3. Når vi først er inne på edderkoppbøker.., Roberts.
  Han er i hardt vær angående Gnaphosidaearten, Drassodes. Det gjør det ikke akkurat enklere for oss som skal identifisere disse artene…

  Sjekk denne: http://spinnen-forum.de/smf/index.php?action=dlattach;topic=17.0;attach=49

  Nunz.

  Svar

  • Interessant – eller irriterende, alt ettersom man ser det. Synes vel siste setning i abstraktet sier det meste. Her har man sammenlignet de to artene, uten å kunne finne sikre karakteristika å skille dem på. Men for å foreta en sammenligning må man jo først identifisere dem – og det går jo ikke – ? Tror jeg må klø meg litt i nakken – igjen. Det skal ikke være enkelt 🙂

   Svar

 4. Ok, siste oppdatering i Drassodessaken.
  -Etter en samtale i kveld, ble det til at begge artene skal bestå i sjekklista, siden de er godkjente arter av bla. Roberts, Almquist og Platnick. Det kan komme til å bli tilføyd en liten notis, at det er diskusjon rundt emnet i disse dager.

  Du kan trygt skrive det på din nye sjekkliste om du vil. 🙂

  Svar

  • D. lapidosus er ikke med i Almquists bøker. Skyldes det at den ikke finnes eller er identifisert i Sverige, eller skyldes det usikkerheten som råder mon tro? Ser under D. cupreus at denne har hatt navnet D. lapidosus tidligere (Palmgren/Tullgren).

   Av og til undres man om det går sport i å ha flest mulig arter. Er likheten så stor at de ikke kan skilles ut fra epigyn eller palper, synes jeg godt de kunne la det være en art. Det blir jo uansett umulig å artsbestemme sikkert det man finner. Man ender opp med Drassodes sp., eller Drassodes cupreus/ lapidosus. Man vil hver gang ende opp med lange diskusjoner uten endelig svar. Dumt!

   Svar

 5. Du har rett, det er cupreus som er med i Almquist.
  Fordelen med disse»to» artene er at ingen kan med sikkerhet si at man har tatt feil angående identifiseringen, hehe….

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: