norsk rødliste

Blant flere enn 560 norske edderkopparter, finner vi per i dag mange av disse på  den norske rødlisten over truede arter. Det hefter dog en viss usikkerhet ved hvorvidt rødlisting, og kategoriplassering på rødlisten, skyldes begrenset forekomst eller mangelfull kartlegging av den enkelte art i store deler av landet.

 

Rødlistekategorier:

 • RE (Regionally Extinct = utdødd i Norge).
 • CR (Critically Endangered = kritisk truet).
 • EN (Endangered = sterkt truet).
 • VU (Vulnerable = sårbar).
 • NT (Near Threatened = nær truet).
 • DD (Data Deficient = manglende data).

 

Siste utgave av den norske rødlisten kom i 2006, og listen skal oppdateres i 2010. Rødlistens etterrettelighet beror i stor grad på hvor mange personer som bruker og kjenner naturen – kjenner den godt nok – til å gjenkjenne og registrere arter de finner. Ser man en sjelden edderkopp eller sommerfugl uten å vite at den faktisk er sjelden, vil man heller ikke foreta innrapportering.

I vår digitale fotoalder, eier nå praktisk talt hver familie et digitalkamera. Om ikke annet, har de kamera på mobiltelefonen som bringes med overalt. Dette er utvilsomt positivt med tanke på artsregistrering, men det beror likevel på kunnskap om hvilke arter som bør innrapporteres i Artsdatabanken. Forbedringspotensialet er stort.

Kanskje kommer et hefte i posten en dag med bilder av sjeldne plante- og dyrearter. Et hefte som kan bli en følgesvenn i jakkelommen eller tursekken. Det ville vært et fint miljøinitiativ fra våre politiske myndigheter. Et hefte å bla i når det er tid for en kafferast. Et hefte å bla i på et venteværelse. Naturforvaltning, herunder artsregistrering, handler i stor grad om opplysning og bevisstgjøring.

Mine funn av rødlistede edderkopper, med bilder, navn og artsinformasjon, finner du under siden (arkfanen) rødlistearter. Finner du kryp eller vekster du sjelden eller aldri har sett, så ta et bilde. Noter deg hvordan omgivelsene (type naturmiljø) er, gjerne med bilde, og søk informasjon på ulike nettstedsfora. Finn ut hva det kan være og kontakt Artsdatabanken dersom det viser seg å være et sjeldent funn.

Sjansene til å gjøre interessante funn, er langt større enn man tror. Vi bor i et kupert, og mange steder vanskelig tilgjengelig, landskap. Men folk ferdes overalt, med fiskestang, fotoutstyr, klatreutstyr, osv. Berik turen ved å bli en aktiv observatør hvorenn du ferdes. Ha alltid en liten lupe i lommen og ta en ekstra titt på det du finner. Et par plastbokser av typen «urinprøve», veier lite og kan puttes i sidelommen eller sekklokket, eller i lommen for den saks skyld. Ta med småkryp og få dem undersøkt av eksperter om du finner noe utenom det vanlige. GOD TUR!

Reklamer

5 responses to this post.

 1. Flott innlegg! 🙂
  Selv har jeg nå i sommer funnet 8 rødlistede edderkopparter, og det gir et godt spark bak til å fortsette letingen. Ofte skjer funnene der man minst aner det. Til og med inne på stuegulvet fant jeg en rødlistet en som kom sprettende inn utenfra. På husveggene har jeg også funnet et par stykker på lista.

  Så jeg oppfordrer alle til å lære artene å kjenne litt, og være med på letingen. Norge er et U-land når det gjelder kartlegging av artene våre, i forhold til resten av Europa. De få som driver med det, sliter seg omtrent fordervet for å kunne rekke over mest mulig. Det sier seg selv at i vårt langstrakte land så er den oppgaven omtrent umulig, uten hjelp fra frivillige og naturinteresserte. 🙂

  Svar

  • Alle de rødlistefunn du og kjæresten har funnet ved og nær huset i sommer, er en sterk indikasjon på at registreringen mange steder er mangelfull. Kanskje rødlisten kunne bli halvert om en håndfull mennesker i hver kommune hadde tid og interesse av å være mer aktivt på utkikk. Man trenger også observasjoner, ikke minst som referansegrunnlag, for senere undersøkelser for å oppdage endringer. Det gjelde all type natur. Du/dere gjør en kjempeinnsats både i registreringsøyemed og når det gjelder å informere og opplyse via blogg og media. Det er gull verd for oss alle.

   Svar

 2. Takker for hyggelige ord, Phal fra oss begge her. Du gjør også en imponerende innsats i denne kartleggingen av edderkoppartene i din kommune.

  «-er en sterk indikasjon på at registreringen mange steder er mangelfull. »
  Vil føye til at flere av disse artene også forekommer svært lokalt. En slik artsbiotop kan feks kun være 50 x 50 meter! Derfor er det så utrolig vanskelig å nøste opp alle disse lokale forekomstene, og kanskje enda viktigere for oss å finne og registrere dem.

  Svar

  • Om min potensielt andre rødlisteart blir bekreftet – sendte edderkoppen til ekspertvurdering i dag – skal jeg sjekke ut biotopen mer systematisk for å forsøke å få et inntrykk både av antall individer og arealstørrelse. Siden arten holder til i trær i blandingsskog, er den trolig sårbar for flatehogst, men heldigvis har Telemark også store uveisomme områder med impediment (svært dårlig bonitet) hvor uttak av trevirke er uaktuelt. Det burde være ideelt for den mange steder i fylket. Blir spennende å følge opp undersøkelsen om identiteten bekreftes.

   Svar

 3. Blir spennende å se om du får en positiv bekreftelse på den.
  Kommunen her er jo helt omringet av Telemark, så landskapet her er identisk med ditt. Har registrert to sikre lokaliteter her i bygda, en i vest (granskog) og en i øst. (Blandskog)
  Så nå blir jobben å finne lokaliter imellom disse. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: