taksonomi

Taksonomi er en systemnøkkel for å bestemme eller klassifisere arter i kategorier. Systemet brukes for systematisering av både flora og fauna. Takson (taxon, fl.t. taxa) betyr i biologisk sammenheng systematisk enhet. Systemet har en nedadgående rekke, hvor den enkelte art kommer sist.

Siden dette er en blogg om edderkopper, skal jeg som eksempel velge en vakker art jeg nylig fant på Lifjell; Arctosa alpigena lamperti. Vanligvis består et artsnavn av to ord; slektsnavn + artsnavn, for eksempel Arctosa alpigena. Men så hender det man oppdager små avvik som gjør at man velger å opprette en eller flere underarter.  Arctosa alpigena lamperti er en underart av Arctosa alpigena.

Artstreet for edderkopper (Araneae) generelt, og for Arctosa alpigena lamperti spesielt, blir som følger:

 • Rike:               Dyreriket (Animalia)
 • Rekke:            Leddyr (Arthropoda)
 • Underrekke:  Chelicerata
 • Klasse:            Edderkoppdyr (Arachnida – består av edderkopper, midd, vevkjerringer og skorpioner)
 • Orden:            Edderkopper (Araneae)

Familie.

Da har vi kommet fram til rett orden; Edderkopper. Jeg har funnet en edderkopp jeg vil vite navnet på, og det første steg videre er å finne ut hvilken familie den tilhører. Familieinndelingen skjer ut fra flere ulike karakteristika. For edderkopper kan det handle om form og størrelse på kjever/munndeler kalt chelicera (er bestemmende for hele underrekken av leddyr – se over). Videre kan det handle om hvilke typer økosystem de trives i, måten de jakter på (nettspinnere eller frittløpende), osv. En grovinndeling basert på utseende og atferd.

Slekt.

Neste skritt er å finne hvilken slekt under den respektive familie edderkoppen tilhører. Det kan handle om måten de spinner sitt nett på (hjulspinnere, rørnett-spinnere, mattevevere), om form, størrelse og atferdstrekk (hoppeedderkopp), mv.

Art.

Når også familie og slekt er bestemt, gjenstår navnet på art. Vi vil vite nøyaktig hva vår edderkopp heter. Her går det på små detaljer, som plassering av øyne, form på hunnenes epigyn (kjønnsorgan) og hannenes palper, form på spinnvorter, mønster på forkropp og bakkropp, striper/farge eller ikke striper/farge på beina, evt. bare to av beina, osv. Artsbestemmelsen skjer nede på et finmasket detaljnivå.

Underart.

Som oftest er man i mål når familie, slekt og art er på plass, men ikke alltid. Og her er vi langt inne på ekspertenes felt. Vår eksempelart heter ikke bare, Arctosa alpigena (slekt + art). Den har et lite avvik (i utstrekning et mer avgrenset hjertemerke; tegning på bakkroppen som vi finner hos mange arter) som har ført til opprettelsen av underarten Arctosa alpigena lamperti. Her snakker vi om ørsmå detaljer innenfor allerede små detaljer. Og her er vi endelig i mål.

Varietet.

På toppen av det hele, eller rettere sagt på bunn i denne nedadstigende rekken, finnes ytterligere en klassifiseringsmulighet om nødvendig; varietet.  Jeg vet per dato ikke om denne under-underarten faktisk er benyttet for edderkopper, men det skulle ikke forundre meg. Artsbestemmelse av edderkopper er et puslespill med veldig mange brikker, både små og store. I alle fall kan vi nå fullføre det taksonomiske oppsettet for vår art:

 • Familie:          Ulveedderkopper (Lycosidae)
 • Slekt:              Arctosa
 • Art:                 alpigena
 • Underart:       lamperti
 • Varietet:         –

Og helt til slutt et bilde av vårt eksemplar. Hjertemerket er den kritthvite stripa fremst på bakkroppen. Hjertemerket kan ellers fortone seg som markant avgrenset ved fargekontraster, og med form som en laaang sirupsnipp.

Arctosa alpigena lamperti

Reklamer

9 responses to this post.

 1. Glimrende forklart! 🙂
  Jeg mener å ha lest at det iallefall finnes varieter innen noen av pardosaartene. Har ikke akkurat disse opplysningene for meg nå, men kan forklare litt mer om dem når jeg kommer over det igjen.
  Det er ikke så rart egentlig at det brukes varietet om edderkopper også, siden en art kan være så utrolig variabel i fargetegningene. Ofte sier en i en billedforklaring at feks en korsedderkopp er en «mørk variant». Det er mulig at det etterhvert vil komme mer og mer av disse tilleggsbenevnelsene på sikt. I så fall kan jeg godt forstå det,- siden man ofte kan tro variantene er forskjellige arter.

  Edderkopper er et vanskelig emne, men du verden så spennende å forske i. Det krever alt av en stakkar å identifisere mange av artene. 🙂

  Svar

  • Takk!

   Det å kalle denne identifiseringen et puslespill, er egentlig en underdrivelse. Mange av edderkoppene, de fleste, er dessuten langt mindre enn nåla i høystakken 🙂

   Var ute i mørket og jaktet i kveld. Tror det var et par interessante funn. Skal kikke nærmere på dem i dagslys, gjennom makroen. Var innom fotobloggen din. Den smaragdeddekoppen var kjempefin, den må jeg se etter.

   Svar

 2. Jepp, det er sannelig ikke lett det greiene der.

  Vi kom hjem fra en nattekspedisjon isted.., -og hvilken tur det ble!
  Fant bla. hannen til smaragdedderkoppen, en fargerik råtass er det! 🙂
  Og.., -tror du vil få en overraskelse over et av de andre funnene i kveld, hehe…. ;D

  Svar

 3. Må forresten gratulere med rødlistefunnet ditt! 🙂

  Svar

  • Takk, takk! Ikke så rent lite stas det. Har nå funnet så mange fine edderkopper i Bø at jeg må begynne å tenke på å skrive en avisartikkel. Har egentlig gått og ventet og håpet på å finne en rødlisteart. Det trigger iveren til ytterligere innsats 🙂

   Svar

 4. Det forstår jeg godt. 🙂
  Og du, jeg syntes den nye lille «2,5 millimeteren» du fant, lignet stygt på en juvenil Dipoena melanogaster hann… Bare for å trigge litt mer liksom, hehe….

  Svar

  • Det ville vært skikkelig artig! Sender edderkoppen per post til eksperten i Troms i morgen. Vibrerer nesten her jeg sitter 🙂

   Skylder deg også stor takk for bistand og oppfølging i startfasen av min nye hobby. Det ville blitt veldig tungt uten dine råd og vink!

   Svar

 5. Bare hyggelig.
  Lærer like mye jeg vettu. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: